Joko olet käynyt Entsussa eli Entressen kirjastossa?

entsu-0041

HelMet-seminaari 24.4. vei monet kirjastolaiset Entressen ilmavaan ja avaraan uuteen kirjastoon. Entsu sijaitsee siis Entressen kauppakeskuksessa. Kuten uutisista olemme saaneet lukea, kirjaston nimikyltissä lukee suurella Library ja pienemmällä Kirjasto, Bibliotek. Tämä ”maamerkki” näkyy kauppakeskuksen sisäänkäynnissä. Sitten vaan kaksi kerrosta oransseja rappuja ylös ja Entsu avautuu kävijän eteen kaikessa tilavuudessaan, ihan kirjamellisesti, sillä kirjasto on kokonaisuudessaan avointa ja väliseinätöntä tilaa. Ainoastaan nuorten nurkkauksen erottaa vaaleapintainen, kevyt, huomaamaton hyllyrivistö. Mutta koska se on kirjaston ainoita ”näköesteitä” on se saanut nimekseen ”Kiinan muuri”. Värilasipinnat ikkunoissa elävöittävät, ne ovat kuin moderneja ”ruusuikkunoita” tai hauskoja väripaloja kaleidoskoopissa. Arkkitehti ei ollut värilaseista aluksi innostunut, mutta onneksi kirjastolaiset pitivät tällä kertaa päänsä. Entresse on moninainen kirjasto, siellä on ääntä, liikettä ja väriä.

entsu-008

Kirjasto on kokonaisuudessaan yhteisöllistä, joustavaa ja muuntautuvaa tilaa. Pinta-alaltaan kirjasto on aika suuri, yhteensä 2775m2. Kaikki kirjaston vyöhykkeet ja alueet löytyvät yhdestä tasosta. Kirjastoon on todella maltettu jättää myös ”tyhjyys” eli void-tila, jota voi rakentaa ja muovata. Sen avulla on mahdollista tarttua päivänpolttaviin  ilmiöihin, järjestää tapahtumia ja näyttelyitä, tehdä tekoja, jotka osoittavat kirjaston liikkuvan ajassa. Minne vaan voi tarvittaessa järjestää pienen kokoontumisen, tuolijärjestys muuttuu päivän mukaan, pöydät liikkuvat ja hyllyjä voi työntää pois tieltä. Kirjastonjohtaja Sunniva Drake toteaakin, että tässä kirjastossa asiakkaiden kanssa eletään, aamulla avataan ovet ja annetaan asioiden muotoutua. Kirjaston tilaa ei omista henkilökunta tai Espoon kaupunki, vaan myös asiakas.  Jatkuva ”flow” tai kaaos on tietenkin mahdotonta, kirjastonhoitajat ovat kuitenkin ”aikuisen roolissa”. Mitä kaikkea tämä rooli pitää sisällään, sitä henkilökunta miettii yhdessä, esimerkiksi tässä kuvassa…

entsu-015

…pidetään henkilökunnan kokousta. Kokoukset tuodaan Entressessä asiakastiloihin. Kirjaston omia läppäreitä voi kuljetella mukanaan paikasta toiseen. Omissa työhuoneissa ei kuulemma malta enää kukaan istua, sanoo Sunniva Drake.

entsu-006

Ei varmasti, kun kirjaston aulasta löytyy tällainen siivet levittänyt tuoli, jossa saa aika kovat vauhdit. Ja sitäpaitsi se vaimentaa hauskalla tavalla myös ympäröiviä ääniä, ehkä siihen siis voisi vaikka nukahtaa.

entsu-009

Lisää jännittäviä tuoleja ja lukupaikkoja ikkunan ääressä. Sisäänkäynnistä oikealle jäävä siipi on suunniteltu hiljaisemmaksi lukutilaksi. Sen voi tarvittaessa eristää muusta tilasta ääntä vaimentavalla verholla. Entressessä tiloilla on erilaisia identiteettejä, tarjolla on mm. näyttelytila, estradi, lukusoppy (y:llä kirjoitettuna!), sininen huone, satutila, pelihuone ja oma estradi. Asiakkaiden käytössä on 20 kannettavaa sekä 27 asiakaskonetta.

entsu-010

Lasten vyöhykkeellä hyllyt, lainausautomaatti ja muut tasot sijaitsevat lapsen ulottuvilla. Satuhuoneessa lattia viettää alamäkeen kuin niitty ja sille saadaan pian pehmeä matto. Penkit suunniteltiin yhteistyössä erään paikallisen puusepän kanssa. Hauskana lisänä lastenosastolta löytyy myös erilaisia rooliasuja lapsille, joita voi kokeilla ylleen ja lainata lapsille.

entsu-037

Pelihuone, lasten satutila ja -metsä, palautusautomaatti työpisteineen, sininen huone ja soppy on erotettu muusta tilasta erivärisillä lasipleksipinnoilla. Väliseinistä näkyy kuitenkin läpi, ne eivät eristä omaan yksinäisyyteen vaan yhteys kirjastoon säilyy.

entsu-017

Sunniva Drake ”täydessä käynnissä”, antaako vauhdin Entressen kirjaston uusi työasu? Siinä tapauksessa sellaiset pitäisi saada kaikille HelMet-kirjastolaisille. Ne on tilattu yrityksestä nimeltä Vihreät Vaatteet, tässä linkki: http://www.vihreatvaatteet.com/

entsu-048

Myös nuorten osaston Tiina pitää uudestä työasusta. Hän on järjestänyt uudessa kirjastossa mm. peli-iltoja tytöille. Entressessä nuoret ovat etusijalla. Työnekijät kertovat, että he pitävät tärkeänä mahdollisimman laajaa aukioloa, asiakkaiden opastamista verkkomaailmaan, nuorten kohtaamista ja läsnäoloa heidän kanssaan, lasten viihtymistä, maahanmuuttajien kirjastopalveluita ja yhteisöllistä tilaa. Siis pienin askelin suuriin juttuihin – go, Entresse, go!

Entressen vaiheita voi seurata kirjaston blogista:
http://entressenkirjasto.blogspot.com/

Kuvat: Virve Miettinen, Helsingin kaupunginkirjasto

Mainokset

One comment

  1. Saara Ihamäki

    Hienolta näyttää Entresse! ja hienot liivit, tosin naisten malli vois olla enemmän ladycut …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: