Besök till Hjørring stadsbibliotek 14.6.2009

Børge Søndergård: Om alla spelar roller och söker sin roll varför kan inte biblioteket vara som en teater?

Tune Lunden: Respektera barnens sätt att leka och lära. Barnen är kroppsliga, biblioteket kan tilltala alla sinnen – hela kroppen – inte endast intellektet.

 Jan Gehl: Mänskor vill inte ha stora öppna ytor. Vi vill ha små vrår och nischer, dörröppningar och brutna linjer. Tänk dig en medeltida gränd.

 Vad tyckte jag om?

–         De hade anlitat konstnärer i planeringen istället för arkitekter och designers – det märktes!

–         Istället för att betala dyrt för en returneringsautomat får kunderna själva sortera material de återlämnar – samtidigt hittar de intressant nytt material. Serendipity!

–         Olika områden i biblioteket hade olika atmosfärer, allt från en lekfull del till en konservativ del.

–         I den konservativa delen hade de samlat magasinmaterial och byggt en labyrint av bokhyllorna. Hyllorna var av massivt mörkt trä och böckerna gamla. I mitten av området fanns en sittgrupp med gamla, bastanta fåtöljer. Det gav upplevelsen av att vara i en engelska herrklubb.

–         I den lekfulla delen fanns roliga datorbord, en rutschbana inbyggd i en bokhylla, en bassäng med säckdynor, en vrå där man kunde göra sin egen video, en scen, utklädningskläder, en screen kopplad till wi etc. Här kunde man låta fantasin flöda, experimentera, upptäcka,, umgås spela teater och leka. Dessutom kunde man förstås läsa och låna material.

–         Barn-, ungdoms- och vuxenavdelningarna var inte helt åtskilda, utan det fanns element av alla avdelningar överallt.

 Om du rör dig i norra Danmark, gör en avstickare till Hjörring och besök biblioteket – också om du aldrig har stigit in i ett bibliotek förut. Särskilt om du aldrig har besökt ett bibliotek. Här kommer du att trivas.

Mainokset

About mrepo

I am the educational librarian at the Helsinki City Library.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: