Biblioteket som burköppnare

Under konferensdagen igår hörde vi många tankar om framtidens bibliotek. Det har handlat om att engagera användarna, skapa flexibla utrymmen, stöda livslångt lärande och att lyfta fram innehållet i våra samlingar.

Den vackraste drömmen om bibliotkets uppgift hörde jag under en videointervju med Michael Stephens från New York. Han vill att biblioteket skall engagera hans hjärta och göra honom till en bättre mänska.

Vid middagsbordet på kvällen berättade en av mina bordsgrannar att då konservburkarna kom fanns det inga burköppnare. Mänskor öppnade burkarna med gafflar, knivar och vad de kunde komma på tills någon skapade burköppnaren. Vi spann vidare på det här on kom fram till att biblioteken borde bli burköppnare. Vi borde erbjuda användarna det de behöver som ingen ännu kommit på.

Om man kombinerar vår middagsdiskussion och Stephens dröm kunde biblioteken vara burköppnarna som öppnar mänskors hjärtan och gör det möjligt för dem att bli bättre mänskor.

Mot slutet av konferensdagen var jag mätt på teorier och drömmar. Jag vill få något konkret att ta hem. Hur skall vi så under den sista minuten av den sista workshopen bad jag Erik Boekesteijn, Jaap van de Geer och Geert van den Boogaard ge mig sina bästa tips. De här tre holländarna har turnerat världen och samlat på biblioteksvärldens ”best practises”. Det här erbjöd de mig:
– ordna debatter mellan aktörer från olika områden i samhället
– låt barn skapar sina egna spel i biblioteket
– se på ditt samhälle och lär dig förstå hur de som bor där skulle använda det nya du vill skapa
– var stolt över ditt bibliotek och gå ut och berätta om det

Tidigare på dagen hade Gene Tan gett oss ett konkret exempel på läsinspiration. Hon hade blivit trött på boklistor och ville göra något i ett format som ungdomar använder. Hon skapade därför en historisk vandring genom sin hemstad på mp3. Och det fungerade, efter att ungdomarna gått vandringen ville de veta mera och lånade böcker.

Ett annan spännande diskussion handlade om att använda QR koder. På ett bibliotek i USA har de fäst dem vid bokhyllorna, så att användarna kommer direkt in i nätkatalogen för att hitta mera material om samma ämne. Varför inte också ge dem länkar till författarens hemsida eller blogg? Nate Hill föreslog också att man skulle använda dem för marknadsföring. Fäst koder överallt i stan med information om biblioteket.

Vad kommer månne konferens andra dag kommer att föra med sig?

Maria Repo Helsingfors stadsbibliotek

Mainokset

About mrepo

I am the educational librarian at the Helsinki City Library.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: