Innovaatiokeskus IT City Katrinebjergissä

Peter Gall Krogh esitteli InteractiveSpacesin toteutuksia

Sunnuntaina 14.5. Next Library -epäkonferenssin opintomatka tehtiin IT Cityyn Katrinebjergissä. Peter Gall Krogh esitteli CAVIn ja Innovation Labin toimintaa. Peter on arkkitehti ja professori Arkitektskolen Århusissa.

IT Cityn toiminta Katrinebjergissä perustuu avoimeen yhteistyöhön julkisrahoitteisen tutkimuksen ja yksityisten yritysten kesken. Århusin yliopiston tietojenkäsittely- ja informaatiotieteiden laitos harjoittavat tutkimusta Katrinebjergissä sekä myös media- ja multimediaopintojen osalta.

Alexandra-instituutti on tutkimukseen keskittynyt osakeyhtiö, joka linkittää kaupalliset toimijat ja julkiset organisaatiot yhteen sekä luo uusia liiketoimintamalleja. Instituutti ei tavoittele rahallista voittoa kaupallisille toimijoille vaan tietopääomaa. Instituutti toimii eräänlaisena porttina IT Cityyn ja pyrkii löytämään suhteita nykyisten ja uusien toimijoiden välille.

Vierailimme ensimmäiseksi Innovation Labissä, joka perustuu kokeelliseen tietojenkäsittelyyn. Rakennuksessa työskentelee mm. arkkitehtejä, antropologeja, sisustussuunnittelijoita, insinöörejä ja IT-suunnittelijoita.

InteractiveSpaces on poikkitieteellinen tutkimuskeskus (perustettu 2003), joka yhdistää arkkitehtuurin, tekniikan ja tietojenkäsittelytieteen luoden uusia käsitteitä ja malleja interaktiivisille tiloille. Keskus koostuu yliopistokampuksesta, IT-alueesta, INCUBA-tiedepuistosta sekä lukuisisten yritysten toimitiloista. Keskusta pyörittävät Århusin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos ja Arkitektskolen Aarhus. Keskuksen projekteja koordinoi Alexandra-insituutti.

Peterin mukaan InnovativeSpacesin viimeisimmät tutkimukset on tehty työpaikoilla, kouluissa, museoissa ja – erityisesti – kirjastoissa. Pyrkimyksenä on sulauttaa tietotekniikka näkymättömästi osaksi tilaa, tilan käyttöä ja sosiaalista toimintaa tehostavasti. Useimmat projektit ovat puolittain julkis- ja puolittain kaupallisrahoitteisia.

Peter kuvaili seuraavia projekteja:

Wisdom Wells

Wisdom Wells

Wisdom Well on interaktiivinen lattiapinta, kooltaan 3 x 4 metriä. Se on luo opettajille ja opiskelijoille uuden tavan hahmottaa ja hyödyntää oppimista. Lattiapinta tunnistaa sen päälle asetetut esineet, sekä opiskelijat painon ja lämmön perusteella.
  

Interactive Masterpiece in the Aarhus Festival

Interactive Masterpiece in the Aarhus Festival

 

 

AudioMove-esitys ”Korridor” oli Århusin festivaaleilla järjestetty näytelmä, jossa osallistujien oli itse mahdollista ottaa esitykseen osaa mobiililaittein.
Tagging the City
Århusin festivaaleilla InteractiveSpaces esitteli 2D-viivakoodin käyttöä kaupunkitilassa

Petteri Ponsimaa
Helsingin kaupunginkirjasto

Mainokset

2 comments

  1. Virve

    Eikö mekin voitaisi alkaa ”tagata kaupunkia?” Olis hauskaa jos vaikka Kauppatorin Kolmosen pysäkillä olisi Havis Amandaan liittyvä IGS-kysymys ladattavana… vai mitä sanotte?

  2. Petteri

    Tämä on *juuri* se ajatus, jota mietimme Heikin kanssa paluumatkalla. Istuu Tarinoiden Helsingin markkinointiin kuin nenä päähän. Tosin HKL on ehtinyt pysäkeille jo ensin… siellä oli jo kuulemma QR-tagejä HKL:n logolla varustettuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: