Henkilöstövaihto Prahan kaupunginkirjastossa 12.5. – 15.5.2009

Kirjakaivo1

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme pääkirjaston sympaattiseen lastenosastoon sekä digitalisointiosastoon, joka sijaitsee Václavské náměstín, kuulun ostoskadun päässä. Vanhan ja harvinaisen aineiston digitalisoinnilla taataan, että myös seuraavat sukupolvet pääsevät käyttämään haurasta ja korvaamatonta aineistoa. Aineisto käsittää historiallisen Pragensia kokoelman lisäksi teatteria, taidetta kirjallisuutta ja musiikkia käsittelevän kokoelman. Projekti on rahoitettu pääasiassa norjalaisvaroin. http://www.mlp.cz/digi/ 

Näkymä kansalliskirjaston tornista

Seuraava aamu alkoi mielenkiintoisella kierroksella Tšekin Kansalliskirjaston historiallisissa puitteissa. Mieleen jäi etenkin upeat näkymät astrologisesta tornista sekä vaikuttava barokkisali, jossa säilytetään kirja-aineiston lisäksi 1600-luvulta peräisin olevia maapalloja. Pääsimme kurkistamaan myös tulevaisuuteen: uuden kansalliskirjastorakennuksen pienoismalleihin ja havainnekuviin. Kansainvälisen arkkitehtuurikilvan voittanut rakennussuunnitelma sai aikaan valtavan kohun Tšekeissä. Pääarkkitehti Jan Kaplický ei koskaan ehtinyt nähdä hankkeen etenemistä – hän kuoli 14.2.2009. Ikävä kyllä, hanke on tällä hetkellä jäissä rahoitusvaikeuksien takia, mutta ehkäpä tulevaisuudessa näemme ’Silmän’ tarkkailevan Letnan kukkulalta Prahan kaupunkia. http://www.okonadprahou.cz/ 

Kansalliskirjasto

Aamupäivällä osallistuimme Afganistanin jälleenrakennuksesta kertovan näyttelyn avajaisiin pääkirjastossa. Paikalla oli vaikutusvaltaista väkeä mm. Tšekin puolustus- ja opetusministerit. Avajaispuheiden jälkeen saimme haastatella näyttelytoiminnasta vastaavaa kirjastonhoitajaa. 

Lounaan jälkeen ohjelmassa oli tapaaminen viestintäosaston johtaja Lenka Hanzlíkován kanssa. Keskustelimme varsinkin markkinoinnin hankaluuksista kirjastoalalla. Prahan kaupunginkirjastolla on jonkin verran ulkopuolisia rahoittajia, jotka sponsoroivat mm. kirjanmerkkien painatusta, mutta rahoitus on varsin pienimuotoista. Ihastuimme lastenosastojen symbolina käytettyyn pieneen vaaleansiniseen norsuun, joka seikkailee lasten kirjastokortissa sekä lapsille jaettavissa tarroissa ja rintanapeissa. Lenka puolestaan oli varsin ihastunut meidän Kirviööme! Lapsille annettava kännykkäkoru oli hänen mielestään hieno idea – totta kai jätimme yhden myös Lenkalle. 

Viestintäosastoon kuuluu myös paikallinen ’verkkari’, joka toimittaa ja ylläpitää uutta nuorille suunnattua K4U-sivustoa. http://www.knihovna4u.cz/ 

Smichovin karuselli

Iltapäivällä suuntasimme kantakaupungin laidalle Smíchovin kaupunginosaan, jossa toimii toiseksi suurin Prahan kaupunginkirjaston yksikkö. Siellä tutustuimme lastenosaston erittäin aktiiviseen toimintaan. Lapsille järjestetään mm. iltapäiväkerhotoimintaa, koska koulut eivät sellaista tarjoa. Lapsille on järjestetty myös perjantai-iltaisin fantasia-aiheinen kirjallisuuspiiri, jossa lapsille vinkataan kirjallisuutta sekä keskustellaan lukukokemuksista. Projekti kestää kerrallaan aina yhden lukukauden, jonka aikana osallistujat rakentavat kirjaston seinälle kartan omasta fantasiamaailmastaan. Karttaan liimataan myös luetuista kirjoista ansaitut merkit. Projektin päätösjuhlaan pukeudutaan fantasia-asuihin ja kirjastonhoitaja lyö miekalla lapset lukuritareiksi ja –ladyiksi. 

Smichovin lastenosastolla1

Illalla vierailimme vielä Kirjallisuuden yö –tapahtumassa, jonka aikana yhdessätoista tapahtumapaikassa aina tasa- ja puolitunnein luetaan ääneen lukunäyte uudesta eurooppalaisesta romaanista. Vaikka tšekit ovatkin lukijakansaa, saattoivat myös lukijoina toimineet julkkikset houkutella väkeä tapahtumaan. Lukupaikat eivät yleensä ole avoinna yleisölle, joten ehkäpä sekin osaltaan innoitti ihmiset liikkeelle. Ainakin valitsemassamme Clam-Gallasův palácissa paikat olivat täynnä viimeistä myöten. Olisiko tässä meille ideaa taiteiden yöksi? 

Kirjojen yö - Clam-Gallasuv palac

Seuraava päivä alkoi tutustumisella harvinaisten teosten osastoon, joka tätä nykyä sijaitsee Letnan kukkulalla. Prahan suurtulvien aikaan vuonna 2002 osasto sijaitsi alavalla Staré měston alueella ja vaurioitui perusteellisesti. Tulvassa kastunutta kokoelmaa pidetään pakastettuna ja sitä restauroidaan resurssien mukaan. Tällä hetkellä noin 80 000 vaurioituneesta teoksesta vajaat 3000 on saatu restauroitua.

Rare prints2

Yllättävän mielenkiintoisen ja hauskan restaurointiesitelmän jälkeen kulkumme suuntasi kohti kirjamessuja, jotka järjestettiin upeassa jugendrakennuksessa. Rakennus on valmistunut vuonna 1891 Tšekin teollisuutta ja teknisiä innovaatiota esittelevään juhlanäyttelyyn. Prahan kaupunginkirjaston bussi komeili paraatipaikalla sisääntulon tuntumassa. 

Messuvalikoimaa

Lähtöpäivänä ehdimme vielä vierailulle pääkirjastossa sijaitsevaan yhdistettyyn hankinta- ja sitomo-osastoon. Toiminta vaikutti pitkälti samalta kuin meillä, mutta signumit jättivät lähtemättömän vaikutuksen. Meillä käytetyt tarrat kyllä kalpenevat metallipaperista stanssattujen rinnalla mennen tullen! 

Ennen lähtöä kävimme vielä koluamassa paikallisia kirjakauppoja ja tekemässä löytöjä. Prahan historiaa ja Myyriä tuli Suomeen kirjaimellisesti kilokaupalla. 

U Princen terassi

Nashledanou!

Kaisa Virtanen Helsingin kaupunginkirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: