Egyptiläisessä lähikirjastossa

Hurghada (Al Ghardaqah) on Punaisen meren rannalla Etelä-Egyptissä sijaitseva entinen kalastajakylä, joka on kasvanut muutamassa vuosi-kymmenessä isohkoksi lomakaupungiksi. Väestö on paljolti miehiä, jotka ovat siirtyneet kotiseudultaan hotelleihin ja muihin matkailupalveluihin elantoaan hankkimaan. Mutta mm. vanhan kaupungin alueella näkee myös ihan tavallista paikallista elämää. Vaikkapa torilla, mistä näkee ostoksia edelleen kannettavan pään päällä kotiin päin.

Onko tällaisessa paikassa yleistä kirjastoa? Kuulen, että on ja että se on vieläpä uusi, neljä vuotta sitten avattu. Se on presidentin puolison Suzanne Mubarakin perustama, tarkoituksenaan tukea paikallisen väestön lukutaitoa. Osassa Egyptiähän kouluttautumattomuus ja lukutaidottomuuskin on vielä tavallista.

Kun kyselen turisti-infosta ja hotellin neuvonnasta ja oppailta, missä kirjasto on, miten se on avoinna ja voiko sinne mennä vierailijakin, saan monenkirjavia vastauksia. Kysymys on outo eikä kirjastolla mitä ilmeisimmin ole sellaista itsestäänselvyyttä kulttuurissa kuin meillä. Aukioloaikoja ei ryhdytä selvittämään. Ei siis auta muu kuin lähteä perheen kanssa paikan päälle ilman ihmeempiä ennakko-odotuksia. Koetan valita ajan, jolloin kirjasto olisi ehditty aamulla avata mutta ei vielä sulkea mahdollisen siestan ajaksi.

Kirjasto löytyy lopulta eräänä päivänä ennen vuodenvaihdetta 2009-10 helposti. Se on vanhan kaupungin lähellä aukealla paikalla, hiukan sivussa vilkkaista kauppakaduista. Sen muoto tuo mieleen lähinnä avaruusaluksen. Valkoista ja vihreää. Avoinnakin se on. Sisään tullessa näemme, että keskellä on portaikko yläkertaan ja että kaikki osastot ryhmittyvät ympyränmuotoisen käytävän varrelle. Kyltit ovat hyvin monet arabiaksi ja englanniksi. Children´s Hall, Adult Hall… Huomiotani kiinnittää Tupakointi kielletty -kyltti. Savuttomuuteen pyritään täälläkin.

Lasten puolella tulee vastaan tuttu näky. Alakouluikäinen poika pelaatietokonepeliä. Kysyn omalta pojaltani, tunteeko hän tuon pelin. Kyllä – se on Fifa Street 3, katujalkapalloa. Pelit ovat kansainvälinen kieli.

Myös nettikoneita löytyy huoneellinen sekä mikroluokka, jossa on kahdeksan konetta. CD:eitä voi käyttää paikan päällä. On myös pieni sali luentojen järjestämistä varten. Avoimet yleisö-WC:t on mutta paperia ei ole – ei ainakaan ellei sitä kysy virkailijoilta. Mutta sehän on muutenkin melkeinpä maan tapa.

Yläkerrasta löydän ystävällisen kirjastonhoitajan, joka on pukeutunut -sanoisinko nyt vaikka että perinneasuun kun en tiedä oikeaa termiä. Kasvot näkyvät mutta vartaloa ja hiuksia ei. Kierrämme yhdessä yläkertaa. Yhdessä huoneessa näkyy monta muutakin naisvirkailijaa  – tietokoneen ääressä. Ilmeisesti ovat ihmettelemässä jotakin tietoteknistä tai luettelointiin liittyvää ongelmaa enkä viitsi häiritä.

Oppaani puhuu kelvollista englantia ja kertoo opiskelleensa kirjastoalaa. Hän kertoo  myös, että vaikka aamulla paikalla on vain muutamia asiakkaita, kirjastossa käy parisataa henkeä päivässä. Hän on itse tehnyt tietokoneella kyltit, jotka ovat siis hyvin monet arabiaksi ja englanniksi. Hän kertoo myös, että turisteillekin tehdään mielellään kirjastokortti ja että heille lainataan mielellään.

Siksikin kirjastoon on hankittu englanninkielistä kirjallisuutta. Löytyy kokonainen hyllyllinen viihdettä.  Tietokirjallisuuden joukossa on mm. Encyclopedia Britannica, Egyptin historiaa englanniksi, keittokirjoja ja lasten eläin- ja muita tietokirjoja. Otan kuvia ja hän kysyy, mihin aion niitä käyttää. Kun lupaan, että näytän vain kollegoille, se sopii. Itseään hän ei anna kuvata.

Hurghadan kirjastosta tuli sellainen olo, että kirjastojen kehitystä oli seurattu hyvin. Oli samat laitteet ja voi tehdä monia samoja asioita kuin meilläkin. Ilmapiiri oli avoin ja ystävällinen. Jos olisin asunut lähempänä, olisin ollut mielenkiintoista käydä siellä myös illalla, jolloin olisi ollut enemmän asiakkaita.

Marjut Saloniemi Espoon kaupunginkirjasto

Mainokset

One comment

  1. Wau mielenkiintoinen juttu! Aika samanlaisia yleiset kirjastot on joka paikassa. En tiedä olenko jotenkin epäileväinen Egyptia kohtaan, mutta olisi kiva tietää hieman lisää heidän valintapolitiikastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: