IceCamp 2010 – Rauha Maarno

Kootut ideat

Islannin matkapäiväkirja – kirjastojen verkkopalvelut

Islannin leirin parasta antia oli kollegoiden tapaaminen. Verkkopalveluiden osalta Suomessa, Tanskassa ja Ruotsissa on ilmassa samanlaisia ajatuksia palveluiden kehittämiseksi. Kaikissa maissa ongelmia ovat kirjastojen verkkopalveluiden hajanaisuus ja näkymättömyys – hyvät palvelumme eivät tavoita ihmisiä. Myös verkkopalveluiden tiivistäminen ja selkeyttäminen, parempi paketointi asiakkaalle, on tärkeää.

Keskustelin ruotsalaisten ja tanskalaisten kollegojen kanssa myös verkkopalvelujen tuottamisesta. Yhteinen näkökulma oli, että verkkopalveluiden sisällöntuotantoa ei aina tehdä kirjastoissa järkevästi. Verkkopalveluiden sisältöjen tekijöillä tulisi olla selkeä yhteinen näkemys siitä, millaista tekstiä, kuvaa ja muuta sisältöä verkkoon kannattaa tuottaa. Tärkeänä kirjaston ydintoimintana nähtiin aineistojen avaaminen asiakkaille, joka tulisi toteuttaa esimerkiksi tiiviiden ja selkeiden vinkkien muodossa. Myös erilaisia ”automaattisesti” tuotettavia listauksia (lainatuimmat ym.) ja kirjaston metadataa uudella tavalla hyödyntäviä verkkopalveluja (Helsingin Library Labsin tyyliin) pidettiin tärkeinä.

Leiriin kuuluivat ryhmätyöt, joissa pyrittiin ratkaisemaan kirjastojen haasteita. Yksi ryhmistä pohti fyysisen ja virtuaalisen kirjastotilan yhdistämistä. En itse ollut mukana ryhmän työssä mutta sen tekemän loppudokumentin perusteella tärkeää kirjastolle on tulevaisuudessa ”matchmaking” eli erilaisten (asiakas)ryhmien sitouttaminen kirjastotilan (fyysisen ja virtuaalisen) käyttöön. Kirjaston rooli koettiin pitkälti ”fasilitoivana” eli kirjaston henkilökunta tarjoaa erilaisille käyttäjäryhmille tiloja ja tarvittaessa tukea ja osaamista aineistojen tuottamiseen, jakamiseen ja julkaisemiseen esimerkiksi netissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: