IceCamp 2010 – Antti Sauli

Islannissa pidetty Ice Camp 2010 oli osa Nordic Camp kokonaisuutta, jonka pohjalta järjestetään yhteensä kolme ”leiriä”, joissa olisi tarkoitus luoda uusia innovaatioita ja yhteistä pohjaa pohjoismaiselle kirjastokonseptille. Tämänkertaisen campin ehdottomasti parasta antia olivat ryhmätyöt sekä yleensäkin pohjoismaisten kirjastolaisten tapaaminen.

Varsinainen työskentely jakautui kolmeen osaan. Alussa oli paljon leikkimielisiä harjoituksia, joiden avulla haettiin oikeanlaista rentoa ja vapautunutta tunnelmaa. Ensimmäisenä varsinaisena tehtävänä ”leiriläiset” valitsivat yhdentoista tulevaisuuden haasteen joukosta kuusi, joiden pohjalta jakauduttiin pienryhmiin. Varsinainen raataminen tapahtuikin pienryhmissä, joissa luotiin kehityssuuntia ja ideoita tulevaisuuden haasteisiin.

Oman ryhmäni toimivuus hämmästytti suuresti. Porukka oli motivoitunutta, innostunutta ja täynnä uusia ideoita. Työtahti oli ryhmässämme niin intensiivistä, että campin järjestäjät joutuivat välillä patistamaan ryhmäämme tauolle. Pienryhmämme kohdalla aikaa varsinaiseen ryhmätyöskentelyyn oli ikävä kyllä auttamattomasti liian vähän. Sen verran vimmaista työskentely porukassamme oli, että paremmalla ajalla olisimme varmaan kirjoittaneet pamfletin yleisten kirjastojen tulevaisuudesta. Vaikka kaikkien ryhmien loppuesitysten epämuodollisuus olikin kovin ilahduttavaa, itselleni tuli sellainen olo, että ainakin meidän ryhmämme olisi voinut saada aikaan jotain paljon konkreettisempaa kuin melko suppean PowerPointin sekä viihdyttävän loppuesityksen. Toisaalta koko tämänkertaisen Nordic Campin ideakin oli luoda pohjaa tuleville campeille.

Koko prosessi avasi myös hieman silmiäni sille, kuinka eturintamassa Suomen kirjastomaailma kulkee. Monet asiat joita ihmiset ideoivat tulevaisuuden palveluina ja mahdollisuuksina ovat meillä jo tavallista arkipäivää. Olikin melko palkitsevaa huomata, kuinka paljon omasta harmaasta arjesta on jaettavaa muille, sillä itse on välillä vaikea nähdä oman yksikkönsä peruspalvelut ja arkirutiinit mitenkään erikoisina. Mielenkiintoista oli myös huomata kuinka yhteneväinen pohjoismainen kirjastoajattelu on. On helppoa työskennellä ihmisten kanssa, joilla kaikilla on hyvin samankaltaiset lähtökohdat vaikkakin jokaisella kirjastolla on tietenkin omat erityispiirteet.

Campin aikana tuntui siltä, että alkulämmittelyihin ja leikkeihin kului liikaa aikaa, etenkin kun se söi aikaa varsinaiselta ryhmätyöskentelyltä, mutta toisaalta uskon että moni muu kaipasi pientä luovaa sysäystä avautuakseen ja rentoutuakseen. Kaiken kaikkiaan kokemus oli positiivinen ja inspiroiva. Itselleni jäi konkreettisesti campistä käteen monia uusia kirjastotuttavuuksia sekä päähän paljon kysymyksiä ja ajatuksia muhimaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: