IceCamp 2010 – Kari Lämsä

Islannin camp oli jatkoa marraskuussa 2008 olleelle Helsingin campille. Edellinen camp oli hyvin mieleen jäänyt tapahtuma, joten osasin suurin piirtein odottaa mitä tälläkin kertaa oli tulossa: työskentelyä aamusta iltaan, tanssia, leikkejä, vauhtia ja jännittäviä tilanteita!

Oma campini alkoi jo pari päivää ennen varsinaista tapahtumaa, koska olin päässyt campin challenges-työryhmään, jonka tehtävänä oli miettiä erilaisia kirjastomaailman haasteita campin ryhmätöihin. Muut työryhmän jäsenet olivat Åke Nygren Tukholman kaupunginkirjastosta, Knut Skansen Oslon Deichmanske hankkeesta, Holmkell Hreinsson Akuryrin kirjastosta  ja ”puheenjohtajana” Århusin kirjaston johtaja Knud Schulz. Jo tässä challenges-vaiheessa näkyi hienosti tanskalaisten epämuodollinen mutta tuloksekas tapa tehdä asioita. Samalla kun kävimme tuntikausien polveilevaa keskustelua pohjoismaisen kirjastomaailman haasteista ilman sen kummempaa työjärjestystä, niin Knud onnistui kiteyttämään keskustelun yhteentoista eri haasteeseen.

Omalta osaltani juuri tämä haasteiden miettiminen oli ehkä antoisinta koko campissa. Vaikka kaikissa pohjoismaissa kirjastopalvelut ovatkin erinomaisella tasolla ja äkkiseltään katsottuna hyvin samankaltaisia, niin keskustelussa tuli esille paljonkin eroavaisuuksia tulevaisuuden haasteista eri kaupunkien näkökulmasta. Toki ryhmän jäsenten taustat ja työkokemuskin vaikuttivat tähän paljon. Siitä olimme yksimielisiä, että haasteita on netti- ja mobiilipalveluissa, arkkitehtuurissa ja tilasuunnittelussa, palveluissa ja itsepalveluissa, asiakkaiden nykyisissä ja tulevissa tarpeissa, henkilökunnan osaamisessa ja osaamattomuudessa, rahassa ja sen puutteessa, sekä nuorissa, vanhoissa, keski-ikäisissä mies ja nais asiakkaissa. Kun olimme viikonlopun näitä asioita pyöritelleet ja haasteet tiivistäneet, niin olikin aika astua campilaisten eteen ja heittää haasteet heille vastattavaksi.

Seuraavat kaksi vuorokautta menivätkin sitten välillä lähes hurmoksellisessa flow-tilassa, jonka tanskalaiset organisaattorit ja eri maiden mainiot fasilitaattorit meihin tartuttivat. Tunnetilat vaihtelivat kiivaista väittelyistä hysteeriseen kikatukseen, joiden myötä syntyi kuusi laulu-, tanssi- ja näytelmäesitystä ratkaisuiksi pohjoismaisten kirjastojen haasteisiin. Tuntui että kyynisimmätkin meistä pystyivät löytämään itsestään virheitä pelkäämättömän ja positiivisesti kirjastomaailmaan uskovan pienen sisäisen tanskalaisensa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: