IceCamp 2010 – Pirjo Lipasti

Missä on tulevaisuuden kirjasto?

Kesäkuun loppupuolella yli 70 pohjoismaista kirjastolaista kokoontui Islannin Reykjavikiin ”Jääleirille”. Tämä IceCamp 2010 oli jatkoa Next Library Camp –sarjalle, jonka ensimmäinen työpaja oli Helsingissä lokakuussa 2008. Ensi vuonna suunnistetaan Tukholmaan ja 2012 Osloon. Kulturkontakt Nord –rahastolta saatu avustus kattaa osan työpajojen kustannuksista.

Projektiin osallistuvat kirjastot ovat Tukholman, Oslon, Helsingin ja Århusin kaupunginkirjastot sekä Islannista Reykjavikin, Kopavogurin ja Akureyrn kirjastot. Hankkeen tavoitteena on kehittää skandinaavisen kirjaston konseptia kansainväliseksi esikuvaksi ja etsiä konkreettisia keinoja uudistaa kirjastopalveluja sekä verkostoitua mahdollisimman tehokkaasti.

Helsingistä Islantiin matkusti yhdeksän henkilöä. Itse osallistuin leirin ohjelman suunnitteluun Reykjavikissa jo helmikuussa sekä kahtena päivänä kesäkuussa ennen työpajan alkua. Tanskalaiset olivat vastuussa kokonaisuudesta. Itse koin olevani etuoikeutettu, sillä tanskalaisten tapa tehdä tiimityötä oli erittäin vaikuttavaa.

Erilaisiin teemoihin keskittyneitä työryhmiä oli kaikkiaan kuusi. Tanskalaisten soveltama Creative Platform -metodi perustuu yllätyksellisyyteen, joten ryhmien jäsenet eivät tienneet ohjelmasta juuri mitään etukäteen. Prosessin kuluessakin oli selvillä vain seuraava välietappi. Tämä auttoi osallistujia keskittymään täysillä juuri kulloinkin käsillä olleeseen tehtävään. Epäonnistumiset olivat enemmän kuin sallittuja ja niitä tuuletettiin näyttävästi ”Yes, I made a mistake” –huudoin.

Itse toimin ”The Prosumer” –ryhmän fasilitaattorina islantilaisen kollegan kanssa. Prosumer-termi tarkoittaa sisältöä tuottavaa ja sitä kuluttavaa asiakasta (producer-consumer). Se voi merkitä vaikkapa lasten lauluesitystä, joka tallennetaan kirjaston palvelimelle tai ”luovaa keittiötä”, jonka reseptit jaetaan yhteiseksi hyväksi. Fasilitaattorien tehtävänä oli kaikin tavoin auttaa ryhmän jäseniä heidän työssään, kannustaa eteenpäin ja pitää huolta aikatauluista, sillä osallistujilta kerättiin pois kellot ja kännykät.

Leirin anti löytyy dokumentoituna osoitteesta http://nordiccamps.ning.com/  Tervetuloa mukaan, Nordic camps -yhteisöön voivat liittyä kaikki pohjoismaisen kirjastokonseptin kehittämisestä kiinnostuneet.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: