Paula from Helsinki visiting Manchester

 

Pääsin viikoksi Manchesteriin Fotorally-projektin vaihto-ohjelman tiimoilta. Fotorally on neljän kaupungin EU-projekti, missä Helsingin lisäksi on mukana Amsterdam, Barcelona ja Manchester. Jokaisesta kaupungista on mukana monta yhteistyökumppania, Helsinki ja Lasipalatsin mediakeskus hallinnoi projektia ja Kirjaston tietotaito, teknillinen osaaminen ja yhteistyövalmius tekevät kirjastosta oivan kumppanin projektiin. Ideana on valokuvata jokaista kaupunkia, liittää ne Fotorally-sivustoon asiasanoilla ja tägeillä, yhdistetään kaikki kuvat toisiinsa ja näin syntyy Fotorally. Kaikki kaupungit ovat erilaisia ja silti paljolti samanlaisia.

Manchesterissa olin MDDA:n eli Manchester digital development agencyn vieraana. Digitaalinen media ja yrittäminen kukoistavat Manchesterissa. Manchester on kärsinyt aikansa lamat täysillä ja selvinnyt mm pommi-iskuista. Manchester on kuin Feeniks-lintu, joka nousee tuhkasta entistä ehompana. Manchesterin tavaramerkki on punainen tiili, mistä suurin osa rakennuksista on rakennettu. Osa näyttää purkutuomioin saaneilta, mutta se ei asukkaita haittaa, koska oletetaan ja jopa toivotaan, että jonkinlainen taiteilijaryhmä valtaa talon ja pistää yrityksen pystyyn.

Connecting 2.0 Communities MadLabissa

Connecting 2.0 Communities MadLabissa

Pääsin käymään MadLabissa mikä ulkoa näyttää hylätyltä, mutta sisällä tapahtuu ja kuhisee. MadLab toimii lahjoitusten varassa ja siellä järjestetään innovatiivisia tapahtumia kuten Connecting 2.0 Communties missä asiantuntijat neuvovat esim. sosiaalisessa mediassa, Sci-Fi bookclub missä samanhenkiset ihmiset voivat kokoontua rauhassa ja rennosti tai vaikka Geek Girl Tea Party mitä tullaan testaamaan myös Kohtaamispaikalla.

Vain parin korttelin päässä, on Manchester Craft & Design Centre mistä luovan alan käsityöläinen voi vuokrata halvalla tilan missä voi sekä myydä omia tuotteitaan että tehdä töitä. Käsityöläisten ei tarvitse taistella ja maksaa itseään kipeäksi kalliista työtiloista tai kuljettaa töitään eri markkinoista toiseen. Asiakas löytää laadukasta ja erilaisia käsitöitä samasta paikasta.

Remontissa oleva Manchesterin pääkirjasto. Kirjastokujalle on myös tulossa remontin mukana uudistuksia.

 

Manchesterin uusi tuleminen näkyy myös rakentamisessa ja remontoinnissa. Manchester on ensimmäinen Ison-Britannian kaupungeista, jotka aikovat remontoida ja uusia kaikki koulunsa. Kohentaminen näkyy myös kirjastoissa. Manchesterin pääkirjaston rakennus on kuin Pantheon ja todella vaikuttava elementti kaupungille. Valitettavasti koko rakennus on suljettu remontoinnin ajan ja korjauksien tekemiseen menee kolme vuotta. Kirjasto oli ollut noin vuoden suljettuna kun kävin Manchesterissa, joten vielä pitää odotella. Kirjasto oli siirtynyt väliaikaisesti yliopiston tiloihin, missä oli kaikki kirjaston peruselementit. Kuitenkin jo odotettiin remontoinnin valmistumista, jotta päästäisiin kehittämään kirjaston palveluja suuren maailman tyyliin.

Näppärästi totutettu väliaikainen kirjasto Manchesterin keskustassa

Pääsin käymään myös Manchesterin keskustan ulkopuolella Wythenshawssa ja sen kulttuurikeskuksessa Forumissa. Forum on rakennettu jo 70-luvulla, mutta asukkaiden ja kaupunginvaltuuston aktiivisuuden vuoksi talosta ja yrityksistä on pidetty hyvää huolta. Forumissa toimii mm. työvoimatoimisto, työväenopisto, terveyskeskus, kuntokeskus, elokuvateatteri ja kirjasto. Kirjastossa on mahdollisuus käyttää koneita ja opiskella rauhassa, mutta suomalaisen silmän kiinnitti huomion runsaat hyllymetrit elokuvia. Elokuvien lainaaminen on kuulemma suosittua ja uusimpia elokuvia löytyi niin DVD:nä kuin Blu-Ray-elokuvina. Elokuvat saa lainata viikoksi, kuten Suomessakin mutta hinta on yhden punnan. Yllättävää kyllä, tämä pieni maksu on taannut elokuvien paremman säilyvyyden, ja kun kävin Forumin kirjastossa, oli kaksi yhden hinnalla viikot käynnissä.

Wythenshawen sivukirjasto

Manchesterissa on paljon nähtävää ja koettavaa niin lomalaiselle ostosparatiisin, ilmaisten museoiden ja runsaan baari ja ruokapaikkojen takia kuin uusien ideoiden etsijöille tapahtumien, innovaatioiden ja hyvien kulkuyhteyksien takia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: