Amsterdamissa ensimmäistä kertaa

35 kilomteriä paperia hyvässä tallessa.

 

Kävin Amsterdamissa ensimmäistä kertaa Fotorally-kokouksen yhteydessä Tammikuussa 2011. Fotorally on EU projekti missä arkistoidaan niin historiallisia ja uusiakin kuvia neljästä eri kaupungista Helsingistä, Amsterdamista, Manchesterista ja Barcelonasta. Kuvat linkitetään toisiinsa minkä jälkeen voi huomata kuinka samanlaisia ihmiset ja kaupungit maailmalla ovat ja samalla niin erilaisia. Kuvilla on myös historiallista säilytysarvoa ja yhteistyön edetessä olemme saaneet kuulla ja nähdä mainioita palvelukonsepteja ja työtapoja.

Kahden päivän Amsterdamin reissulla en käynyt uudessa ja paljon puhutussa kirjastossa mutta sen sijaan pääsin käymään Kaupunginarkistoissa ja Mediamaticissa. 

Kaupunginarkistot ovat monen museon tavoin maanantaisin kiinni, mutta pääsimme erikoisvieraina tutustumaan paikkaan. Arkistoissa on esimerkiksi 35 kilometriä seinäpaperia ja tapettia laatikoihin säilöttynä. Malleilla ja kuvioilla on historiallista arvoa ja arkistot ovat suosittuja käyntipaikkoja. Arkistoissa on meneillään samalla tietojen digitointi kuin varastoinnin uusiminen. Kaikki paperit tullaan siirtämään happovapaisiin pahvikansioihin ja arkistoiden digitointikiintiö on 2 miljoonaa tietuetta vuodessa. Digitointeja tehdään systemaattisesti, mutta jos asiakas haluaa jonkun tietyn tallenteen digitoitavaksi ja käytettäväksi, laitetaan se heti listalle ja lähetetään digitoitavaksi. Tallenne on digitaalisessa muodossa n. 2 viikon päästä.

Lisäksi kellarikerroksessa on vanha pankkiholvi, mitä on käytetty mm. elokuvan lavasteina ja hieno auditorio minkä saa varata omaan käyttöön. 50 paikan auditoriossa esitetään arkisin vanhoja elokuvia ja dokumentteja joita saa vapaasti käydä katsomassa.

Kaupunginarkistojen kokoushuone

Arkistojen rakennus on vanha mutta tyylikäs, joissain sisustusratkaisuissa on käytetty ehkä liian vanhanaikaista tyyliä mutta kokoustilat olivat mahtavat. Isossa ja valoisassa huoneessa oli historiallisia seinämaalauksia ja keskellä modernit kalusteet kokousten pitämiseen. Toimistotiloissa oli isot ikkunat vanhan talon omalle kauniille sisäpihalle.

Työtiloja luovien alojen yrittäjille.

Mediamatic oli Kaupunginarkistojen vieressä. Mediamaticilla ei ole yhtä kokonaista rakennusta käytettävissään vaan rakennuksessa työskentelee n. 120 luovan alan yrittäjää yhdessä sulassa sovussa. Rakennus on remonttilistalla, mutta koska kaupungilla ei ole tällä hetkellä varaa remontoida taloa on kaupungin parempi vuokrata sitä halvalla. Amsterdamissa on suuri asuntopula. Vuokrat ovat säännösteltyjä eikä vuokralaisia saa häätää, ja samalla laki toisen asuttamisesta samaan vuokra-asuntoon on tiukka. Nuorille miehille asuntojono voi olla jopa 20 vuotta ja tämän takia monet pitävät asuntonsa vaikka muuttavat yhteen toisen kanssa. Rakennuksia on siis parempi vuokrata halvalla ja Mediamaticin tiloihin on jo mietinnässä uusia mahdollisia ratkaisuja joista yksi on julkinen kirjasto.   

Mediamatic - pelejä ja muuta mukavaa

Itse Mediamaticin tiloissa on vaikka minkälaista peliä ja härveliä. On vanhoja kolikkopelejä, uusia 3D-laseilla varustettuja pelejä ja kutomalaite. Pelien lisäksi Mediamaticissa kokeillaan innovatiivisia palveluja ja laitteita, joiden tarkoitus on tällä hetkellä pitää ihmiset poissa facebookista. Kaikilla halukkailla on facebook tili ja monet käyttävät aikaansa koneen ääressä ollessaan facebookissa. Mediamatic on ottanut käyttöön kännykkäkoruksikin sopivan lätkän, mikä kulkee aina mukana. Tarkoitus on, että eri puolella kaupunkia on älyruutuja, mitkä tunnistavat lätkän ja ovat yhteydessä facebookiin. Voisit siis olla taidenäyttelyssä jossa voit antaa peukkua lempitaulullesi ja päivitys tallentuu suoraan facebookin tilille. Mediamaticissa toivotaan, että facebookista näkisi mitä ihmiset ovat tehneet, eivätkä sitä kuka facebookissa juuri nyt on.

Elä ja anna facebookin kertoa

ikTag - connects your social network profile with the world

Mainokset

One comment

 1. Anne Mankki

  Kirjastosielua etsimässä Aarhusissa

  Tanskalaiset hallitsevat konferenssijärjestelyt ja rennon, innovatiivisuutta luovan ilmapiirin rakentamisen. Tämän vuoden pääteemoja olivat tasa-arvon ja monimuotoisuuden lisäksi kumppanuus. Konferenssin pääteemat nousivat agendalle kirjastotyön ajankohtaisista aiheista. Teeman valinta luo yhteisen tietoisuuden, johon osallistujat omista lähtökohdistaan sukeltavat. Ongelmat ovat yhteisiä, ratkaisut erilaisia.

  Olin toista kertaa Aarhusissa kirjastokonferenssissa. Vuonna 2009 Aarhusin un-conferencesta mieleeni jäivät eri-tyisesti intomieliset puhujat; Gene Tan ja Helene Blowers. Vuonna 2009 ilmassa oli enemmän kysymyksiä, häm-mennystä ja pelkoa kirjaston tulevaisuudesta. Aarhusiin tuleva uusi pääkirjasto Urban Media Spacekin tuntui olevan vielä kaukana tulevaisuudessa. Kaksi vuotta aallot ovat hioneet Århusin rantakiviä ja uuden upean kirjaston rakentaminen alkaa.

  Uuden kirjaston rakentamisen myötä myös ajattelu kirjaston tulevaisuudesta on saanut tukevampia rakenteita. Konferenssissa puhuttiin aiempaa enemmän ratkaisuista, siitä kuinka kirjasto tulee selviämään tulevaisuudessa. Ratkaisu oli yhteistyö, partnership. Yhteistyö olikin konferenssin kantava teema. Partnershipistä puhuttaessa ei keskusteltu enää siitä, pitääkö kumppanuuksia olla, vaan siitä, millaisia kumppanuuksia pitää olla ja miten niissä toimitaan menettämättä kirjaston omaa sielua.

  Kirjaston arveltiin olevan ”kirjastokuplassa”. Onko kupla vaikea puhkaista, ja jos sen puhkaisee, millaisia seurauk-sia sillä on? Jos kuplalla tarkoitetaan kirjaston turhamaista instituution suojaamaa olemassaolon varmuutta, pok-sautetaan vaan! Jos kupla on sateenkaaren väreissä ilmassa leijuva ideoiden, ajatusten, tasa-arvon edistäjä, pu-halletaan se ilmaan yhdessä. Ei puhkuta yksin, vaan henkäillään kevyesti kumppaneiden kanssa.

  Entä sitten se seuraava osuus, toiminta? Mitä konkreettista Aarhusin konferenssin jälkeen on tapahtunut omassa kirjastokuplassani?

  1. Olemme keskustelleet yhdessä henkilökunnan kanssa Aarhusin konferenssin annista. Yhdessä voimme tehdä asiat paremmin, kaikkien pitää olla mukana. Kumppanuuksien etsiminen ja löytäminen on koko po-rukan juttu.

  2. Teemme yhteistyötä asukasyhdistyksen kanssa. He tiedottavat tapahtumistamme omilla sivuillaan.
  3. Saimme vapaaehtoishyllytysapua sekä tarjous asiakkaaltamme facebook- sivujemme luomiseen ja ylläpi-tämiseen. Laajasalon kirjaston ystävien toiminta alkaa.
  4. Vanhusten palvelukodin johtajan kanssa on tavattu. Käynti poiki lisätapaamisia ja tapahtumasarjan kirjas-toon.
  5. Laajasalon Opiston rehtorin kanssa on sovittu tapaaminen.
  6. Helsingin kaupungin liikuntavirastolta on saatu virallinen lupa järjestää kirjaston Satupiknik Laajasalon ui-marannoilla.
  7. On otettu yhteyttä kustantajaan ja tarjottu kirjastotilaa ilmaiseksi kirjailijan esiintymisareenaksi.
  8. Saimme kesätoimintaan ja kiertueisiin Klaarilta kirjastopolkupyöräperäkärryn.
  9. Suunnittelemme Amiedun opetatjan kanssa kirjastossa järjestettävää iltapäivätoimintaa.
  10. Hankimme minikatiskoita kalastaaksemme asiakkailtamme palautetta ja ideoita.

  Pieniä askelia, joissa toteutuu ajatus kumppanuuden tärkeästä ominaisuudesta. Kumppaniudessa molemmat osa-puolet saavat jotain. Kirjastosielukin on hyvin vielä tallella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: