Jani Keränen: Vastahan tässä päästiin vauhtiin

# Oslo Camp 24.-26.9.2012

Sunnuntaiaamuna lähdin Osloon ristiriitaisin odotuksin. Tulevat haasteet tuntuivat, no, haastavilta, mutta aiempien leirien konkarit olivat vakuutelleet että luvassa on kovan työnteon lisäksi myös hauskanpitoa. Päivällä ehdin harrastaa hieman turismia, illalla oli leiriläisten tutustumisjuhla Grüneløkka –kirjastossa. Mukavan illan päätteeksi suuntasimme Leangkollenin konferenssikeskukseen, joka oli kahden seuraavan päivän työskentely- ja majapaikkamme.

Maanantaiaamu alkoi gourmet-aamiaisella (Leangkollenin ruokatauot olivat päivän kohokohtia!), ja avajaispuheiden jälkeen alkoikin heti tiukka työskentely. Leirin alkuperäiset 11 haastetta karsittiin lopulta viiteen, ja siinä vaiheessa meidät jaettiin ryhmiin. Leiri muodostuikin enimmäkseen pienryhmätyöskentelystä, mutta välillä kokoonnuimme myös yhteen jalostamaan ideoitamme, sekä pitämään vähän hauskaakin (mm. pussihyppelyä, ”aarteenetsintää” jne.).

Leirin erittäin tiukkoihin minuuttiaikatauluihin sopeutuminen vei oman aikansa (”kolme minuuttia aikaa valmistaa minuutin mittainen myyntipuhe Transforming library space -aiheesta”). Ensimmäinen päivä aiheutti ehkä enemmän turhautumista kuin onnistumisen iloa, mutta toisena päivänä pääsin jo hyvään vauhtiin. Hetkittäin syntyi hienoja flow-fiiliksiä ja aidosti tehokasta ryhmätyöskentelyä.

”Kimpassa”-ryhmämme haasteeksi valikoikoitui Partnerships. Aluksi haasteesta oli vaikea saada otetta, mutta mitä syvemmälle aiheeseen uppouduimme, sitä enemmän vakuutuimme aiheen tärkeydestä. Erilaiset yhteistyökumppanit, niin pienet kuin suuretkin, tulevat olemaan yhä tärkeämmässä roolissa kirjastojen tulevaisuudessa.

Moninaisten vaiheiden (mm. mindmap-askartelua, fläppitauluja, posti-it –lappujen kirjoittelua ja liimaamista, roolileikkejä hassujen paperihattujen kera, sarjakuvien piirtämistä yms.) jälkeen päädyimme lopulta Makerspace-ideaan, jota esittelimme muille ryhmäläisille ja arvovaltaisille vieraillemme Powerpoint-esityksellä ja kolmen minuutin näytelmällä. Makerspace olisi siis pohjoismainen hanke, missä kirjastot tarjoaisivat digitaalisen käyttöliittymän (ilmoittautumiseen yms.) sekä erilaisia työskentelytiloja yhteistyökumppaneille. Muunneltavissa tiloissa voisi järjestää monenlaista toimintaa, vaikkapa vanhojen huonekalujen tuunausta Ikean suunnittelijan ohjauksessa (näytelmämme esimerkki).

Loppuesitysten jälkeen oli vähän tyhjä olo: nytkö tämä jo loppui? Vaikka päivät olivat pitkiä ja raskaita, niin olisin silti voinut jatkaa leiriä vielä ainakin yhdellä päivällä. Vastahan tässä päästiin vauhtiin!

Keskiviikkona oli opintoretkipäivä eli bussiajelua Oslossa. Päivän kohteina oli mm. Nobel Peace Center, tulevan keskustakirjaston suunnitelmiin ja rakennustyömaahan tutustumista (Oopperatalon katolta!) sekä Furuset-kirjasto. Mielenkiintoisia kohteita kaikki, mutta retken kohokohta oli kuitenkin Oslo Popsenteret, interaktiivinen norjalaisen popmusiikin toimintakeskus. Oli mahtavaa että kävijöillä oli mm. mahdollisuus laulaa oma biisi taustamusineen, miksata se, ottaa kansikuva (rekvisiittaakin oli tarjolla), ja ladata teos vaikka omaan älypuhelimeen lopuksi mukaan. Myös Popsenterin aikakonehuone hämmästytti – oli aivan käsittämätöntä miten tilaa voi muunnella vain nappia painamalla!

Teksti: Jani Keränen/ Helsingin kaupunginkirjasto
Kuvat: Jani Keränen ja Marja Hjelt/ Helsingin kaupunginkirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: