Anna-Maria Soininvaara: MetLib Amsterdamissa

Almere ylhäältä kaareva sohva ja kuvamatto

MetLib Amsterdamissa: integroidussa kirjastossa tila kohtaa digitaalisen maailman

Minulla oli ilo vierailla Amsterdamissa IFLAn Metropolitan Libraries sektion kokouksessa.

Teemana oli Without Borders: The Integrated Library. Seminaarissa käsiteltiin aika paljon e-kirjoja ja etenkin Hollannin kirjastojen digitaalisia ratkaisuja, myös Adamnet-yhteisluetteloa ja kirjastojen yhteismarkkinointia. Kanadalainen Halifaxin kaupunginkirjasto esitteli vuonna 2014 valmistuvaa uutta kirjastotaloaan, joka on suunnilleen meidän keskustakirjastomme kokoinen. Oslon vuonna 2016 valmistuvaa Keskustakirjastoa esiteltiin myös, se on tosin meidän taloa  suurempi, n. 13 000 m2.

Kanadan Quebecin alueen kirjastojen omaa e-kirjalainausjärjestelmästä kuultiin kattava esitys. Quebecin kirjastot ovat onnistuneet neuvottelemaan kustantajien ja muiden kirja-alan toimijoiden kanssa vähän samaan tapaan kuin suomalaisetkin. He ovat kuitenkin pidemmällä, jo 6000 nimekettä on lainattavissa, 200 000 lainausta tehty ja valtaosa kustantajista on mukana. Näitä e-kirjoja lainataan nyt Quebecin alueen yleisissä kirjastoissa, mutta oikeudet ovat leviämässä muillekin sektoreille ja myös Quebecin ulkopuolelle. Onnistumisen salaisuus on kirja-alan keskeisten toimijoiden pitkäaikainen yhteistyö. Koska ranska on maan vähemmistökieli, mutta alueen valtakieli, ovat kaikki tahot halunneet varmistaa ranskankielisen kirjallisuuden asemaa. Ajattelen että suomen kielen asema on rinnasteinen Euroopan isojen kielten joukossa. Siksi myös meillä olisi hyvä korostaa kirjastonkin e-lainauksen tukevan koko suomenkielisen kirjallisuuden ja jopa suomen kielen merkitystä. Ihan samoin kuin Kanadassa myös meillä OverDriven englanninkielinen aineisto vetoaa lainaajiin, jos muuta ei ole tarjolla.

Kuulimme myös esityksen Hollannin vastaavasta e-lainasujärjestelmästä, mutta se ei ole helposti sovellettavissa Suomen oloihin, koska lainaus on osittain maksullista. Meillähän laki kieltää tämän.

Almere aaltoilevahylly

Hollantilaiset olivat kuitenkin pohtineet paljon myös aineistojen esillepanoa sekä kirjastojen brändäystä. Geek the Library -kampanja on alkanut amerikkalaisen mallin mukaan maan neljässä suurimmassa kaupungissa. MetLib-kokous innostui aiheesta niin paljon, että vuoden päästä kun Hollannin kokemukset ovat selvillä saatamme ottaa kampanjan käyttöön laajemmin vaikka koko maailmassa. Alkuperäistä amerikkalaista kampanjaa voi kurkistaa täällä: http://geekthelibrary.org/geek-the-library/index.html

Aineiston esillepanoa pohditaan kaikkialla maailmassa, etenkin kun fyysiset lainat vähenevät ja aineiston tarjonta monipuolistuu. Hollannissa mallia on otettu kirjakaupoista ja ehkä paras esimerkki on Almeren kirjastosta. Vuonan 2010 valmistunut Almeren kirjasto on muutenkin oiva vierailukohde, sillä se on miltei samankokoinen kuin tuleva Keskustakirjastomme (11 000 m2, mutta sisältää enemmän toimistotiloja, joten yleisötiloja on ainakin yhtä paljon meilläkin.

Suoraa kopiointia ei voi tehdä ja Almeren runsaat portaat eivät ehkä ole kaikkein esteettömin ratkaisu(vaikka pitkä luiska muodollisen esteettömyyden takaakin). Aaltoilevat hyllyt on suunniteltu varta vasten rakennukseen ja koko talossa toistuu pyöreä muoto: jopa henkilökunnan työvaatteiden paidat ovat pilkulliset.

Testasimme Amsterdamin OBA-talossa myös QR-koodeihin perustuvaa kirjastoesittelyä, palvelut ja tilat avautuivat tabletin avulla leikinomaisesti ja helposti.

MetLib-kokousten parasta antia ovat vapaat keskustelut osanottajien kanssa, saa kuulla kirjastomaailman kehityshankkeista, mutta myös arjesta ja vertailuympäristönä nimenomaan isot kaupungit. Helsinki on siinä porukassa kääpiösarjassa, mutta käyttöön suhteutettuna olemme taas jättiläisiä. Kirjojen lainauskaan ei ole meillä laskenut kuten monissa muissa maissa.Niinpä minulta aina kysytään mikä on lukemisen salaisuus Suomessa. Pitkät pimeät talvet on Norjassa ja Ruotsissakin, mutta ainakin vielä lukeminen on meillä suositumpaa. Kannattaa kehittää ja ylläpitää kansallista ylpeydenaihettamme jatkossakin!

MetLib Amsterdamissa

MetLib Amsterdamissa

Teksti: Anna-Maria Soininvaara / Helsingin kaupunginkirjasto
Kuvat: Almeren kirjastosta ottanut Tomas Rehak (Prahan kirjastotoimenjohtaja)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: